Erotikken er død

af Uffe Jerner 12. januar 2012

04

I mange år har jeg haft min gang i en virksomhed, som for ikke så længe siden flyttede sit domicil til nye, arkitekttegnede stål- og glasbygninger i en betonørken uden for byen. Nu ligner det hovedsædet i et forsikringsselskab i stedet for det mediehus, det er. Det stereotype, kønsløse bygningsværk ville garanteret have fået Jacques Tati til at vende begge tommelfingre i vejret, og det ville have kriblet i hans øvrige fingre efter at komme til at lave Playtime II, hvis han ikke så effektivt var afskåret fra det.

Før udflytningen var vi et par hankønsvæsener, der løftede øjenbrynene en anelse over, at nogle af herretoiletterne var udstyret med klemmeanordninger og tilhørende poser beregnet til hygiejnebind. Det gør vi ikke længere, for i det nye domicil er toiletterne ikke kønsopdelte – der er fri adgang for alle trængende overalt, og der hænger poser med unævneligt indhold i hvert eneste aftrædelsesrum.

Man kan vel sige, at der i det mindste er indført toiletmæssig ligestilling på arbejdspladsen, men jeg synes ikke, det er nogen god idé at fraternisere på den måde på toiletfronten. Hvis vi skal opretholde bare et minimum af mystik og respekt – tilsammen kaldet erotik – i omgangen med det andet køn, går det simpelt hen ikke, at der slet ingen hemmeligheder er for høre- og andre sanser. Selv om jeg måske nok kan have en mistanke om, at der ikke er den helt store forskel på maskuline og feminine lydeffekter på det pågældende område, har jeg ikke lyst til at få det dokumenteret så direkte og utvetydigt. Godt nok er der både vægge mellem båsene og døre, der kan lukkes, men som enhver ved, lader lydisoleringen i nybyggeri meget tilbage at ønske.

Jeg mindes med gru et højskoleophold i min tidlige ungdom, hvor der var den samme joviale tilgang til toiletspørgsmålet. En dag, da jeg stod og vaskede hænder efter endt mission, kom holdets mest sexede og indtagende pige ind ad døren, vrikkede forbi mig med et ’hej’ og låste sig inde i et af aflukkerne, hvor der var åbent både foroven og forneden. Øjeblikket efter lød der en eksplosion derindefra, som fik ruderne til at klirre. Behøver jeg at sige, at resten af mit højskoleophold var spoleret på grund af distraherende associationer, der trængte sig på, hver gang jeg så hende? Hvor jeg tidligere havde gjort alt, hvad jeg kunne for at løbe ind i hende, havde jeg nu travlt med at undgå hende for enhver pris.

Kort sagt: jeg er alvorligt bange for, at fælles toiletter er en tikkende bombe under pardannelsen på større arbejdspladser (og højskoler), og på længere sigt vil det gå ud over reproduktionen, der i forvejen er hastigt på retur. Lad os få de kønsopdelte toiletter tilbage, så vi kan sikre menneskehedens bevarelse i hvert fald et par generationer endnu.

Til gengæld er jeg villig til at se igennem fingre med hygiejnebindsposer på herretoiletterne.

Der er 8 kommentarer:

 1. 12. januar 2012Peter Pedal skriver:

  Din posting ødelægger min lyst til fredags-lagkage.

  Jeg skylder dig de penge, jeg sparer på slankepiller. Send reg.-nr. og kontonr.

 2. 12. januar 2012Uffe Jerner skriver:

  Mange tak. Men send hellere lagkagen!

 3. 14. januar 2012Lone skriver:

  HØRT! Og så slipper jeg for toiletsæder, som ikke er slået ned……..

 4. 14. januar 2012Uffe Jerner skriver:

  Du mener vel slået OP!

 5. 16. januar 2012Lone skriver:

  Nej – det er den evige kamp mellem kønnene. Mænd efterlader toilettet vidtåbent – står det til dem, er brædt og låg en overflødighed. Et toilet skal lukkes efter brug. Hvorfor ellers have et låg?

 6. 16. januar 2012Uffe Jerner skriver:

  Tillod mig blot at antyde, at de fleste sager har to sider :-)

 7. 17. januar 2012Uden Relevans skriver:

  I ÅÅlborg er der aldrig brædter på toiletterne i følge Niels Roos (Niarn).

 8. 17. januar 2012Uffe Jerner skriver:

  Tak for info!

Skriv en kommentar: