Mørkeleg

af Uffe Jerner 28. oktober 2011

Kæmpen

Der er mange fordele og få ulemper ved at være høj. Høje personer bliver oftere forfremmet end deres mindre høje medmennesker, de har større chancer for at ende som statsoverhoved, og de kan nå ting på højtsiddende hylder. Undertiden må de bøje sig ned for at høre, hvad andre siger, men det må være til at leve med.

Ham der sad foran mig i biografen var høj. Meget høj. Jeg er 1,80, så jeg er hverken-eller, men jeg havde glædet mig til filmen, og da reklamerne og trailerne var forbi, lænede jeg mig til venstre for at få et glimt af lærredet. Herved fik jeg fornøjelsen af min sidemands aftershave, som jeg ikke brød mig om, så jeg prøvede i stedet at læne mig til højre – en manøvre, der fik Madame til at at tro, at jeg var ude på noget og hviske ’ikke her!’ (hvilket er svært at gøre i en biograf, så kun adressaten hører det).

Samtidig lænede manden foran sig også til højre. Hvorfor må guderne vide, for med den højde kunne han se til Sverige. Måske havde han fået krampe, fordi blodet var for længe om at bane sig vej helt ned i benene, men i hvert fald måtte jeg læne mig til venstre, når han lænede sig til højre, og omvendt.

Det udløste en begyndende uro på rækken bag mig. Objektivt set var jeg uskyldig og kunne umuligt gøre for, at den kropsdel, kæmpen foran mig sad på, åbenbart kløede. Men jeg havde det alligevel, som når man gør noget ureglementeret i trafikken, man er tvunget til at gøre, hvorefter man bliver dyttet og rystet på hovedet ad af andre bilister, der ikke kan se sammenhængen. Man har lyst til at forklare, hvorfor man gjorde, som man gjorde, men da man sidder i en bil, ender man med at sidde og tale til indersiden af forruden og føle sig åndssvag, frustreret eller begge dele. I biografen ender man med at indse, at det er bedst at holde sin kæft.

Det fik mig til at overveje, om ikke ekstremt høje mennesker også burde have en særlig høj grad af social ansvarlighed. Burde de ikke sidde bagest i biografen og allerhelst på sidste række? Eller nøjes med at se film, der har et begrænset publikum? I det mindste kunne de vel krumme sig lidt sammen.

Eller bare sidde stille.

Hvis nogen er interesseret, kan jeg godt oplyse om titlen på filmen. Men spørg mig ikke, hvad den handlede om.

Der er 8 kommentarer:

 1. 28. oktober 2011Ricco skriver:

  Og for det betaler man over halvdelen af prisen på en DVD/BluRay (ikke medregnet popcorn osv). Det eneste biograferne efterhånden har af trumfer i ærmet er udgivelsesdatoen. Resten kan man selv klare hjemme – uden lugt af sure tæer, forkert temperatur, 20 minutters reklamer og basketballspillere på rækken foran.

 2. 28. oktober 2011Uffe Jerner skriver:

  Du har ret – alligevel vil jeg hellere se film i biografen. Man skal bare gøre det om dagen – så er der ingen basketballspillere, og resten af publikum kan tælles på én hånd.

 3. 28. oktober 2011Al skriver:

  Jeg kan umuligt være den eneste, der ønsker at vide, hvilken film, der var tale om? Ikke helt irrelevant, da bønnestagen foran dig muligvis gjorde dig en tjeneste ved at blokere for udsynet?
  Selv måler jeg 193 cm – men det var ikke mig foran dig, jeg sværger! Som person af en vis højde (og med en kæreste, der er et par hoveder lavere) er jeg mig pinefuldt bevidst om mit ansvar for at positionere mig i biffen.

 4. 28. oktober 2011Uffe Jerner skriver:

  @Al: Du har ret – jeg vælger at antage, at han gjorde mig en tjeneste. Og tak for din hensynsfulde biografadfærd!

 5. 30. oktober 2011Marlene skriver:

  Fantastisk. Jeg griner altså altid af dine indlæg, håber det er meningen, det er ihvertfald resultatet. Tak.

  Jeg er ikke specielt høj og har en veninde der er 1.86, vi kan ikke altid få tingene til at harmonere i biografen og til koncerter m m. Bagerst eller forrest. Hvem skal bøvle m tingene…?

 6. 30. oktober 2011Uffe Jerner skriver:

  @Marlene: Selv tak – jo, det er skam meningen. Jeg skal ikke kunne sige, hvordan du og din veninde løser problemet, men hvis du bare altid sætter dig ved siden af hende, er du i hvert fald ude over det, kan man sige …

 7. 14. november 2011Laila Pedersen skriver:

  Ha ha! Der findes faktisk en klub for høje mennesker. Helt reelt – det gør der. Jeg kender én, der er medlem af den. Måske man kunne sende dem en opfordring til, at overveje biografproblematikken:-) Det kan godt være, at der ikke er så højt til loftet hos de høje, men på den anden side går de jo ikke i små sko! :-)

 8. 14. november 2011Uffe Jerner skriver:

  :-)

Skriv en kommentar: