Kunsten at virke klogere

af Uffe Jerner 17. oktober 2011

Den frygtelige sandhed

For det første kan jeg ikke understrege kraftigt nok, hvor vigtigt det er aldrig at vise dig offentligt uden briller, også selv om dit syn ikke fejler noget. Briller lægger mindst ti point til din IQ. Jeg troede selv, at det var en gammel kliché, indtil jeg engang blev inviteret til at holde en gæsteforelæsning på Syddansk Universitet (som jeg ikke anede lå i Odense, men det viser kun, hvor sløjt det står til). Løseligt anslået havde 90 procent af tilhørerne briller på, og jeg skulle tage meget fejl, hvis ikke de sidste ti procent brugte kontaktlinser. Mennesker, der ser dårligt, er simpelt hen klogere end gennemsnittet. Jeg har konstateret det ved (nedsat) selvsyn.

Hvis du ikke har haft briller før, vil du blive overrasket over, hvor mange mennesker der pludselig standser dig på gaden for at få forklaret relativitetsteorien, belyst et kvantemekanisk spørgsmål eller fortolket en tekst af Kierkegaard. Men pas på, at brillerne ikke er alt for smarte. Jeg begik selv den fejl engang, jeg skulle have nye briller, at vælge et stel, der viste sig at være tegnet af Danmarks hotteste brilledesigner på det tidspunkt, og jeg mærkede straks et drastisk fald i antallet af semiotiske analyser og matematiske problemstillinger, jeg blev bedt om at gøre rede for eller forholde mig til. Derfor: tænk ‘Frederik Stjernfelt’ eller ‘Tor Nørretranders’, når du går ind i brilleforretningen.

For det andet må du lære at holde mund. Den sikreste måde at afsløre din uvidenhed på er at sige noget. Tavshed vil derimod blive taget som udtryk for dine tankers tyngde, ikke for deres langsomme strøm. Hvis samtalen begynder at kredse om den politiske situation i Malaysia, så lad være med at gå ind i diskussionen, men spørg i stedet, om ikke der er nogen, der har lyst til en drink. Der er ingen, der kan gennemskue, om du forsøger at snige dig udenom, fordi du ikke har begreb om politik, eller om det er fordi, du er dødtræt af at diskutere malaysiernes konflikt med Indonesien efter uafhængigheden i 1963 (tak, Wikipedia).

Det er en god idé at skrive dig et par ord bag øret, som du har fundet i Information, Weekendavisen eller Lettre Internationale. Jeg prøver altid selv at få anbragt ‘pluralisme’, ‘fænomenologisk’ og ‘paradigmeskifte’ så ofte som muligt, hvis jeg skulle havne i intellektuelt selskab. Hvis du gør det tilstrækkelig henkastet, vil man tro, at du ved alt. Og hvis du får igen af samme skuffe, er det tidspunktet at gå over til kun at smile og nikke.

Hvilket bringer mig til det sidste og allervigtigste trick: det gælder om at være enig med folk, hvis du vil have dem til at tro, at du er et geni. For de fleste mennesker er ‘klog’ ensbetydende med ‘tænker nøjagtig lige som mig!’ Så hvis du tror, at uenighed og gode argumenter for dit synspunkt får nogen til at skifte mening og se op til dig, må du være ny her på planeten.

God fornøjelse.

Der er 4 kommentarer:

 1. 17. oktober 2011Thomas skriver:

  Enig.

 2. 17. oktober 2011Uffe Jerner skriver:

  @Thomas: Altid en fornøjelse med højt begavede kommentatorer!

 3. 18. oktober 2011Rasmus skriver:

  Jeg nyder virkelig dine indlæg Uffe. God distance og dejligt bid. Bliv endelig ved..

 4. 18. oktober 2011Uffe Jerner skriver:

  Tak, Rasmus – jeg skal gøre mit bedste :-)

Skriv en kommentar: