Særheder

af Uffe Jerner 15. august 2014

doer
Jeg får lyst til at fortælle om en ven, jeg har kendt i mange år, og som jeg har boende hos mig. Lad os kalde ham Christian. Min ven Christian fungerer udmærket i det daglige. Det har ikke været nødvendigt at foretage ændringer i boligindretningen, og han er ikke på nogen særlig diæt. Men han har et neurologisk-adfærdsmæssigt problem.

Han kender ikke selv den kliniske betegnelse for lidelsen, og han er ikke indstillet på at opsøge en læge for at få stillet en nøjagtig diagnose, for han har den dybeste mistillid til læger. Hans problem relaterer sig til døre, især døre der fører ud til det fri. Han kan blive stående og stirre på en dør i flere minutter, før han går ud. Selv om døren står på vid gab, og det er hans mening at gå ud, tøver han. Når han er kommet ud, kan han fi nde på at vende om og gå ind igen. Det er noget af en belastning for de øvrige medlemmer af husstanden, fordi Christian er ude af stand til at forklare, hvorfor han pludselig ombestemmer sig. Somme tider kan han virke mistænksom over for verden udenfor, hvad man egentlig godt kan følge ham i, men han er også mistænksom over for det, der foregår indenfor. Han finder lige så ofte på at vende om, når han lige er trådt ind, og gå ud igen.

Både når han er inde, og når han er ude, virker han helt normal, men han har altså en slags dørtrinsneurose, en angst for at forlade sit eget hjem og for at træde ind i det til trods for, at han er omgivet af mennesker, der holder af ham og sørger for alle hans fornødenheder.

Sagen er, at Christian ikke er et menneske, men en kat, og hans rigtige navn er Sofus Højben. Hans adfærd er ganske normal for en kat, og det giver anledning til at stille spørgsmålet: Hvor normale er katte? Katteejere prøver altid at finde årsager, der kan forklare deres kattes særheder, men sandheden er formentlig bare, at katte har en skrue løs. Alligevel omgiver masser af mennesker sig med katte. Jeg har hørt om folk, der kører rundt i deres bil med sytten katte på bagsædet.

Næste spørgsmål: Hvor normale er katteejere? Jeg er katteejer, og skal jeg være ærlig, er min kats særhed med hensyn til dørtrin ret uskyldig i sammenligning med min egen irrationelle modvilje mod fx at tale i telefon eller min generelle mistillid til førere af tyske biler af mærket BMW.

Måske holder vi simpelt hen katte, fordi de har færre særheder, end vi selv har.

Der er 6 kommentarer:

 1. 18. august 2014Peter Pedal skriver:

  Jeg synes du er en vittig hund.

  På min cykeltur hjem fra arbejde i dag vil jeg bl. a. høre David Bowie-nummeret ‘Cat People’ – selvom jeg er ganske klar over, at teksten formentlig handler om noget helt andet end jeg tror.

  På vej til arbejde mødte jeg en stor killing. Jeg forsøgte ihærdigt at få den i tale, men den var optaget af grundforskning i nogle buske og blade.

 2. 18. august 2014Uffe Jerner skriver:

  Jeg synes du er en cool cat.

 3. 18. august 2014Peter Pedal skriver:

  Tak! Så kan jeg måske få arbejde på http://cafemiao.dk

 4. 22. august 2014Peter Pedal skriver:

  Jeg tror i øvrigt, at du har en god misforståelse.

 5. 22. august 2014Uffe Jerner skriver:

  Mange tak. Der skal ikke lyde mishagsytringer fra min side i den anledning.

 6. 22. august 2014Peter Pedal skriver:

  Måske er Christian/Sofus bare mistroisk overfor sine omgivelser?

Skriv en kommentar: