Mirakler er hverdagskost

af Uffe Jerner 9. januar 2014

Wroom!
På benzintanken er der to rækker af standere, der danner tre baner til kundernes biler. Da jeg er færdig med at tanke fra rækken længst væk fra butikken og skal ind og betale, må jeg altså krydse de to af banerne.

I den første er der ingen biler. I den anden holder en bil nogle meter fra mig med motoren i gang, men den vender bagenden til og er tilsyneladende ved at køre ud fra tanken i retning væk fra mig. Da jeg er lige ved at være nået over til butikken, speeder bilen pludselig op og kommer drønende baglæns direkte imod mig og er så tæt på, at sidespejlet strejfer mit ærme. Han har ikke set mig. Der sker ikke noget, men havde jeg været et halvt sekund langsommere, var indlægget her måske aldrig blevet til noget.

Da jeg fik min normale puls igen, havde jeg en fornemmelse af, at der måtte være nogen et eller andet sted, som havde holdt hånden over mig.

Et mirakel.

Dudley E. Littlewood, der var matematiker ved universitetet i Cambridge, fik en lov opkaldt efter sig. Han ræsonnerede som så: Et menneske har måske en oplevelse i sekundet, hvilket rundt regnet giver en million oplevelser pr. måned. Hvis man som Littlewood definerer et mirakel som en hændelse, der er så usædvanlig, at den måske indtræffer for hver millionte hændelse, vil man statistisk set opleve et mirakel om måneden. Så måske er et mirakel ikke rigtig noget at tale eller skrive om. Dertil kommer, at man selvfølgelig skal tænke på, at den millionte hændelse jo lige så godt kunne vise sig som miraklets absolutte modsætning.

Men jeg er nu glad for, at det faldt ud til min fordel denne gang.

Og jo, det var en BMW med brede fælge og sænket undervogn.

Der er 2 kommentarer:

  1. 9. januar 2014Rasmine skriver:

    Det er underligt, at Littlewood vælger at kalde alle de usædvanlige hændelser, som vi kan forvente at opleve en gang om måneden, for mirakler. For mig er et mirakel noget positivt, og det er jeg ret overbevist om, at det er for de fleste andre. På den anden side er jeg før stødt på det fænomen, at nogle mennesker, der beskæftiger sig intenst med matematik og computere, mener, at man kan se bort fra de associationer, der knytter sig til et sprogligt udtryk, fordi de ikke omfattes af deres fags særlige logik.

    Ikke desto mindre VAR det jo et mirakel, at du slap med livet i behold. Til lykke!

  2. 9. januar 2014Uffe Jerner skriver:

    Rasmine, jeg kan kun give dig ret – i begge dele. Og tak!

Skriv en kommentar: