Kunsten at tigge

af Uffe Jerner 3. januar 2014

Håndklaver
Der sad en ung, slavisk udseende og meget smilende harmonikaspillerske på en ølkasse foran supermarkedet og spillede, så jeg aldrig har hørt noget lignende. Selv om jeg ikke er nogen stor ynder af harmonikamusik, var jeg så overvældet af hendes talent, at jeg blev stående i ti minutter for at se og høre hende bearbejde det malabariske instrument. En sand virtuos. Hun fik sin tyver, og det gjorde hun i øvrigt også af de fleste andre forbipasserende.

Ellers er det sjældent nogen nydelse, når der står en bedrøvelig harmonika- eller violinspiller af diffus herkomst foran Kvickly lørdag formiddag. Undertiden er det en vild overdrivelse at tale om musik, medmindre det er totalt avantgardistisk freestyle, man har i tankerne. Der bliver trykket, hevet eller filet rubato, molto enerverende, så man får fandens travlt med at komme hen i bilen og smække døren hårdt i. Selvfølgelig drejer det sig heller ikke om musikken, men om de penge, det giver at pirke til velbjærgede danskeres dårlige samvittighed, når de kommer ud fra supermarkedet med deres svingende fulde indkøbsvogne. Forretningskonceptet bygger på medlidenhed, ikke på talent.

Det er sådan set i orden, og det er en ærlig sag at tigge. Det kan være nødvendigt. For min skyld må hvem som helst gerne komme rejsende hertil og tjene en årsløn (eller hvor meget det efterhånden er blevet til ifølge pølsemanden på den anden side af gaden) på syv minutter. De behøver ikke være de rene sataner på en harmonika, bare de ikke lader, som om de kan noget, de ikke kan. Et skilt, hvor der står ’Jeg kan hverken spille på det ene eller det andet, men gi’ noget alligevel’, og jeg punger gladelig ud.

Hvilket minder mig om en nat i min glade ungdom på det gode værtshus Parnas. Vi sad nogle stykker omkring et bord og drak øl, da der kom en ældre mand hen til os og fremviste sin håndflade, hvorpå der lå en flunkende ny femkrone. 

– Er der ikke en af d’herrer, der kan spæde fem kroner til? spurgte han og tilføjede hurtigt: – Så har jeg ti!

Det fik han.

Endnu ingen kommentarer.

Skriv en kommentar: