O, lad det stå

af Uffe Jerner 1. august 2012

01

Der er mange træer på vores grund. Mange høje træer. Det vil sige, der er ikke så mange, som der har været, og nu er der ét mindre. I sensommernattens underfundige halvmørke lagde det sig uden påviselig årsag til hvile på tværs af indgangen, og nu ligger det og venter på at blive parteret og fjernet af folk, der tager sig af den slags.

Vi købte huset på grund af de høje træer. I Danmark mener de fleste, at træer er til for at fældes, og det tog os lang tid at finde en grund i området, der ikke havde været udsat for en massakre. Men vi var glade, da det endelig lykkedes. Ja, euforiske! Det var som at bo midt i skoven, så tæt stod træerne. Det var det, vi havde drømt om.

– Det bliver skønt, når I får fældet alle de træer, sagde vores venner.

Vi har ikke fældet et træ frivilligt i den tid, vi har boet her, men det er tyndet voldsomt ud i bestanden siden den famøse novemberstorm i 1999. Vi vågnede om morgenen, trak gardinerne fra og kiggede ud på ti gigantiske træer, der lå på kryds og tværs i haven. Vi var grædefærdige. Flere af træerne havde så store og tykke stammer, at de hver især ville have pulveriseret taget, hvis de havde ramt huset. Det ville det træ, der væltede i nat, også have gjort, men det skete ikke. Ligesom det heller ikke skete alle de andre gange.

Jo, vi har været heldige, det har vi da. Men jeg savner vores faldne træer. Hvert eneste af dem.

Der er 12 kommentarer:

 1. 2. august 2012Juliette skriver:

  Sikke dog en herlig blogpost – en hyldest til træer! Jeg er ligesom du en meget stor træfan og det gør ondt i mit hjerte, når jeg ser syge eller fældede træer. Men det varmer til gengæld, når man fx på Bornholm har bygget veje og øvrig infrastruktur med hensyntagen til oldgamle træer. Tænk bare på Tolkiens Enter! Træer har også følelser – eller i hvert fald en stor livskraft – og de kunne fortælle århundreders gode historier, hvis de fik en stemme …

  Lyder da også som om, at træerne har passet godt på jer & jeres hus, når de har lagt sig ned i en storm. Underligt, hvad der fik det seneste træ til at falde? Måske KAN træer rent faktisk blive gamle & trætte og lade sig falde, så de kan opfylde deres sidste, men vigtige livsgerning – at give menneskene varme & hygge i en brændeovn eller et ildsted. Håber, at noget sådant fulgte med jeres skønne hus.

 2. 2. august 2012Uffe Jerner skriver:

  Tak, Juliette – godt at vide, at man har ligesindede …

 3. 2. august 2012Peter Pedal skriver:

  Jeg forstår godt alle former for romantik, men hvad med lyset, som træerne blokerer? Er det ikke også vigtigt?

  Jeg er ikke selv så meget for skarpt lys og varme, og jeg blokerer selv lyset fra solen i min nye lejlighed vha. persienner – og måske snart solbriller. Men jeg MÅ da være helt galt på den? Og det må I da også være? Har I overvejet at søge behandling for lys-overfølsomhed?

  Eller er du i virkeligheden en slags skabs-jæger – eller sofa-jæger – som lokker vildtet til med en skov af træer for derefter at skyde dem på klods hold fra dine bløde møbler?

 4. 2. august 2012Uffe Jerner skriver:

  Nej til det hele.

 5. 2. august 2012Peter Pedal skriver:

  We’re in denial – and we kind of like it.

 6. 2. august 2012Lone skriver:

  Godt at høre fra dig igen.

 7. 2. august 2012Uffe Jerner skriver:

  Tak. Det må være rimeligt at give lyd fra sig hvert halve år.

 8. 2. august 2012Lone skriver:

  Ja, ingen grund til at overdrive :-)

 9. 16. august 2012capac skriver:

  Et gammelt kinesisk visdomsord siger, at man skal skrive en bog – og plante et træ i sit liv. Jeg kan godt lide tanken. Tanken om, at hvis man gør det, så er ens liv fuldbragt i en eller anden forstand. At der så er så meget anden, man ikke når, er mindre vigtigt. Derfor Uffe: Plant et træ eller to eller træ – i stedet for dem, der måtte falde… Bøger har du jo skrevet.

 10. 16. august 2012Uffe Jerner skriver:

  Tak, capac – jeg har allerede fulgt dit råd :-)

 11. 20. oktober 2012Donald skriver:

  Det er smukt med mange træer, og de giver læ og mindsker derved varmeregningen.

  Det var billigt sluppet, den nødvendige udtynding slap I billigt fra, heldigvis. Kan ikke lade være med at tænke over, hvordan det føles at få et træ ned over sengen mens man ligger i den.

 12. 20. oktober 2012Uffe Jerner skriver:

  Donald, jeg har ikke tænkt på dét med varmeregningen, mens hvis du har ret, er der så meget mere grund til ikke at fælde mere end højst nødvendigt.

  Hvis jeg nogen sinde skulle få sengeoplevelsen, bliver den nok kort. Men jeg fæster min lid til forsynet.

Skriv en kommentar: